Strešne kritine

Načrtovanje strešne kritine bo zelo pomembno pred gradnjo hiše

Pri načrtovanju nove hiše, je potrebno imeti v mislih tudi zelo pomemben člen, ki se imenuje strašna kritina. To pa zato, ker se bo lahko sama infrastruktura hiše zelo razlikovala, glede na izbiro strešne kritine. 

Dober primer tukaj je ta, da si za strešno kritino izberemo betonske strešne kritine. Te so sicer zelo lepe, trdne in pa primerne za moderne zgradbe, vendar bomo morali to vedeti, že predno se bo začelo risati hišo. Razlog za to pa je sila preprost. Betonske strešne kritine so zelo težke, saj so narejene iz samega betona in pa nekaterih dodatkov. To pa pomeni, da bo morala biti nosilnost sten zelo močna, da bodo lahko podpirale to težo. V kolikor se tega ne zavedamo, imamo lahko kar velike posledice, katerih ne bo mogoče odpraviti.

Seveda pa imamo na voljo tudi druge strešne kritine, kjer se ne srečujemo s takšnimi problemi. Na primer, najbolj pogoste strešne kritine v Sloveniji so opečne, katere pa imajo kar nekaj zelo dobril lastnosti. Te pa so, sprva, da so zelo preproste za prekrivanje, saj se jih mora le zložiti na prej narejen okvir. Prav tako pa so trpežne za veliko različnih vremenskih razmer, ter se ne bodo poškodovale tako hitro.

Načrtovanje strešne kritine bo zelo pomembno pred gradnjo hiše

Seveda pa se lahko odločimo tudi za kakšne kovinske strešne kritine, če bi radi dosegli bolj moderen videz in ne bi radi imeli težkih betonskih kritin. Te pa so prav tako zelo prilagodljive, ter so primerne za najrazličnejše strešne oblike, saj so zelo preproste in se lahko prilagajajo. Poleg tega pa so zelo lahke, kar pa ne pomeni, da niso trpežne. Prestale bodo lahko skoraj da vse vremenske razmere, tako da nas za to res ne rabi skrbeti, v kolikor se odločimo za kovinske strešne kritine.

Načrtovanje strešne kritine pred samo zgradbo hiše je torej zelo pomembno, ter nam lahko prihrani pred mnogimi glavoboli in problemi.